Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/vooraltijdopreis.nl/public_html/wp-content/themes/journey/framework/options/core/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Wat te doen in New York: hoogtepunten | Voor altijd op reis
wat te doen in new york
Verenigde Staten

Prijsreis New York City

By
on
24 maart 2017

“And we have a winner! It’s Anke Feenstra, Personal Touch Travel!” Bibberend en rood aangelopen laat ik me door de quizmaster naar voren voeren en neem ik de prijs in ontvangst. Overkomt mij dit echt? Jawel. Het is dan wel een droomprijs – ik droom dit bepaald niet.

 

Wat vooraf ging

De stad New York. Al zoveel over gehoord en gelezen, maar nog nooit gezien en geen plannen om er binnenkort heen te gaan. In september 2015 komt daar acuut verandering in. Een prachtige kans doet zich voor – al is hij welverdiend – om de stad op een wel heel comfortabele manier te gaan ontdekken.

Op een workshop over New York City voor ruim tachtig reisagenten komen we van alles te weten over wat er te zien en doen is in deze boeiende stad. En ik win de zenuwslopende quiz! De prijs is niet mis; een reis van zeven dagen naar deze tot de verbeelding sprekende stad. De retourvlucht, zes hotelovernachtingen én toegang tot een aantal attracties voor twee personen zijn inclusief. Ook Léon kan dit zacht gezegd wel waarderen. We verheugen ons er maandenlang op. Deze stad laat zich nergens mee vergelijken…

The Big Apple, The City That Never Sleeps, Gotham, The Melting Pot… Het is misschien wel de stad met de meeste bijnamen van de wereld. New Amsterdam is ook een bekende, die nog regelmatig opduikt. Zo noemden de pelshandelaren van de West-Indische Compagnie het gebied in 1625, toen ze arriveerden bij het eiland Manhattan om de pelshandel in de Hudsonvallei te beschermen. Het waren de Nederlanders die begonnen met de opbouw van de stad. Ook in bestaande namen kom je die geschiedenis tegen. Wall Street heette oorspronkelijk Walstraat; de straat die grensde aan de muur die de Nederlanders in 1653 bouwden ter bescherming tegen de indianen. Bron: Wikipedia

brooklyn bridge manhattan

De Brooklyn Bridge met op de achtergrond Manhattan

 

Wat te doen in New York?

Een kleine 400 jaar na aankomst van de eerste Nederlanders bevindt zich er een metropool met ongekende mogelijkheden. Onze week zit van begin tot eind vol met bezienswaardigheden, attracties en activiteiten. Zo’n kans komt tenslotte niet jaarlijks voorbij. Mocht je je afvragen: wat te doen in New York: ik pik er een aantal hoogtepunten uit.

 

Elf september en de rustende reddingswerkers

Allereerst het 9/11 Memorial & Museum, gewijd aan de terreuraanslagen van 11 september 2001. Het museum is gewoonweg overdonderend. Indrukwekkend, aangrijpend, prachtig opgezet en ingedeeld – overslaan is geen optie. We lopen langs overblijfselen, zoals de top van een televisieantenne die bovenop een van de twee torens stond en een brandweerwagen met verwrongen ladder er bovenop. Ik beluister daadwerkelijk gevoerde telefoongesprekken. Deze levensechte getuigenissen brengen me dichtbij de emoties en ervaringen van diverse betrokkenen. Ook de politieke achtergronden en nasleep van de hele gebeurtenis komen aan bod. Onwerkelijk en beklemmend. Je gaat zoveel beter begrijpen wat er allemaal gebeurd is. Ik zou er gemakkelijk een hele dag door kunnen brengen.

911museum brandweerwagen

Wat er overbleef van een dienstdoende brandweerwagen…

Buiten, direct naast het museum, liggen de twee vierkanten 9/11 Memorial Pools op de plek waar voorheen de twee torens stonden. De namen van alle mensen die de dood vonden door de aanslagen zijn in de zijkanten gegraveerd. Bij de statige naar binnen gerichte watervallen ga ik als vanzelf staan mijmeren over wat hier gebeurd moet zijn.

St. Paul’s Chapel, een kerkje uit 1697 met kerkhof, contrasteert nogal met alle moderne gebouwen eromheen. Het fungeerde voor de reddingswerkers van ‘9/11’ als plek om te eten en uit te rusten. Eén kerkbank zit niet zo goed in de verf. Een beheerder vertelt: “Als de Ground Zero workers erop lagen te slapen en zich zo nu en dan omdraaiden, schraapten ze met hun zware kostuum de verf van de kerkbanken af. Als aandenken aan deze mensen is ervoor gekozen om dat bij deze bank zo te laten.”

st pauls chapel manhattan

St. Paul’s Chapel

 

Dansen, zingen, vliegen

Broadway musicals zijn onlosmakelijk verbonden aan New York. Dit is dan ook een onderdeel van de prijs: een musical uit de Broadway Collection. Mijn keus valt op een wat minder bekende vanwege het mooie verhaal en de dito aankleding: ‘Tuck Everlasting’. Oorspronkelijk een kinderboek uit 1975, dat ik vooraf lees om het verhaal beter te kunnen volgen. Mijn verwachtingen worden ruimschoots overtroffen. De kostuums en attributen vind ik prachtig, de acteurs en dansers geweldig, het verhaal ontroerend in zijn eenvoud. En dat voor iemand die niet erg dol is op musicals… De intieme setting van het Broadhurst Theatre past goed bij deze voorstelling.

tuck everlasting broadway musical

De musical Tuck Everlasting in Broadhurst Theatre

Een eigen invulling van onze once in a lifetime trip is een helikoptervlucht. Van de heliport op de zuidpunt van Manhattan vliegen we over de rivier de Hudson ver naar het noorden. We bekijken de wolkenkrabbers van bovenaf, zien Central Park in een oogopslag en passeren dan de Washington Bridge. Yankee Stadium in The Bronx is het keerpunt. Het Vrijheidsbeeld laat zich nog even van haar mooiste kant zien. Geweldig! De piloot vertelt erbij terwijl hij regelmatig radiocontact heeft vanwege het drukke vliegverkeer. Midden tussen drie grote vliegvelden – La Guardia, Newark en JFK – vliegen de helikopters af en aan. Soms wel vijf tegelijk.

uitzicht helikopter nyc

Helikopterzicht op o.a. Battery Park en One World Trade Center

helikopter heliport nyc

Weer veilig terug op de heliport. Op de achtergrond de Brooklyn Bridge

 

Amerikaans entertainment ten top

Yankee Stadium bekijken we niet alleen vanuit de lucht, maar ook van binnen. Het bijwonen van een honkbalwedstrijd willen wij als sportliefhebbers niet missen en is bovendien typisch Amerikaans. In onze week zijn er thuiswedstrijden van de New York Yankees, een van de bekendste sportclubs ter wereld. Een overvolle metro brengt ons naar het stadion, waar men bij binnenkomst petjes van de thuisclub uitdeelt. De tegenstander is Kansas City Royals.

yankee stadium nyc

De Yankees aan slag – op weg naar de overwinning

Beide teams scoren home runs, die op veel gejuich kunnen rekenen. Twee keer komt zo’n bal als een kanonskogel aan in het vak naast ons. Het vergt lef om er een te vangen. Tussen de rondvliegende ballen door zijn er zoveel rustmomenten dat de verleiding groot is om iets te gaan halen bij een van de alom tegenwoordige snackverkopers; hamburgers, popcorn, hotdogs, donuts, frisdranken en milkshakes – het is er allemaal. Ook op de tribune verkoopt men etenswaar in jumbo porties. We kijken onze ogen uit. Desondanks houden we het na verloop van tijd voor gezien, zoals velen met ons. De Yankees zijn straks een overwinning en wij nu al een ervaring rijker.

 

Praktische informatie en tips

Het metronetwerk functioneert uitstekend en is gemakkelijk in gebruik. Een Unlimited Ride Metro Card is een geweldige optie als je veel met de metro gaat reizen. Voor ongeveer $33 per kaart rijd je zeven dagen lang ongelimiteerd alle kanten op, op Manhattan en ook naar de andere boroughs Brooklyn, Queens en The Bronx. Staten Island bereik je met een gratis ferry. Tip voor iPhone bezitters: download een pdf van de subway map en zet die in Boeken.

De New York CityPASS vonden wij een uitkomst. Hij stelt je in staat om zes bekende attracties te bezoeken; drie ervan staan vast en voor de andere drie maak je steeds een keuze uit twee (zoals het 9/11 Museum). Je haalt het geld er al snel uit en hij is negen dagen geldig.

Een theater mag zich een Broadwaytheater noemen als het een capaciteit heeft van minstens 500 bezoekers. Dit zijn er zo’n veertig in en om Broadway: de straat die over de lengte van Manhattan loopt, van de zuidpunt (Battery Park) tot bijna aan de noordpunt op de grens met The Bronx. De meeste theaters concentreren zich ten zuiden van Central Park. Er is zoveel keus qua voorstellingen dat er altijd iets van je gading bij zit. Sla deze belevenis niet over en boek Broadwaytickets van tevoren.

Honkbalclubs spelen in een tijdsbestek van een aantal dagen een serie wedstrijden tegen dezelfde club. Er zijn bijna altijd kaarten beschikbaar van seizoenkaarthouders die hun stoelen in de verkoop doen. Wij kochten kaarten via de handige website newyork.nl. Ook nycgo.com is een fijne site ter voorbereiding.


Deze reis vond plaats in mei 2016 en werd mede mogelijk gemaakt door NYC & Company en USP Marketing. Ik verkondig slechts mijn eigen mening en ervaringen.

TAGS

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anke Feenstra
Amsterdam, Nederland

Ik ben Anke, ik ben voor altijd op reis - met mijn Lada Niva als avontuurlijke compagnon. De titel slaat op mijn passie voor reizen maar ook op de reis die het leven zelf is. Daar schrijf ik over, of het nou vakanties, dichtbije en verre reizen of gebeurtenissen uit het dagelijks leven zijn. Vaak in gezelschap van mijn zoon Jens en de Niva! Ik hoop dat je met veel plezier meeleest.

Nog niet af

Deze site is nog under construction. De camperblogs moeten nog aangevuld worden tot #15 en er staat een aantal nieuwe blogs in de steigers. Bedankt voor je begrip 😉

Zoeken
    %d bloggers liken dit: