Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/vooraltijdopreis.nl/public_html/wp-content/themes/journey/framework/options/core/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Camperblog #07: Abruzzo, Herculaneum en trulli | Voor altijd op reis
trulli
Camperreis 2017 Italië

#07 | Abruzzo, Herculaneum en trulli

By
on
7 juni 2017

Alweer een week geleden schreef ik de vorige camperblog. Een afwisselende week was het, deze eerste van juni. Met de opgravingen van Herculaneum en de trulli van Alberobello hadden we twee kanjers van bezienswaardigheden. Ondertussen verbleven we op een rustige boscamping en een drukke strandcamping waar Jens ons versteld deed staan.

Route: Passignano-sul-Trasimeno – Opi – Pontecagnano – Alberobello

 

Kamperen op hoogte in het groen

Van het Lago Trasimeno rijden we naar de provincie Abruzzo, waar we een mooie plek vinden in het Nationaal Park ‘Abruzzo, Lazio e Molise’ bij het plaatsje Opi. Camping Il Vecchio Molino is groot, ligt tussen de bergen op bijna 1100 meter hoogte en bestaat uit drie grasvelden met zeer ruime plekken. Het is er niet druk – van de 300 plaatsen zijn er nog geen tien bezet – waardoor we een heerlijk gevoel van ruimte ervaren. Zo groen hebben we een Italiaanse camping nog niet gezien. De bergen lopen evenwijdig aan de baan van de zon, dus we zitten van ’s ochtends tot ’s avonds lekker in de zon. Of in de schaduw van de vele bomen.

opi camping spelen

 

Wandelen in de bergen

Vlakbij de camping bevindt zich de ingang van de Val Fondillo, een vallei waarvandaan je mooie dagwandelingen kunt maken de omliggende bergen in. De kans bestaat dat je daar herten, reeën, gemzen en zelfs een zeldzame berensoort – de bruine Marsicano beer – tegenkomt. Op onze wandeling van in totaal drie kilometer geen spannende fauna maar wel een prachtig riviertje waar het uitstekend spelen met stenen is. Voor kleine én grote kinderen. Jens loopt bijna alles zelf, waarmee hij officieel zijn eerste wandeling heeft gemaakt. Het enige ‘wild’ dat wij tegenkomen, zijn koeien.

val fondillo wandelen

val fondillo bewegwijzering

Jens weet de weg

Deze dag, 2 juni, is voor de Italianen een feestdag: ze vieren het ‘Festa della Repubblica’. Op die dag in 1946 koos de bevolking, na de val van het fascisme, middels een referendum voor een republiek als staatsvorm. De dag van de Republiek is sindsdien een jaarlijkse vrije dag. Wij merken dat aan alle Italiaanse families die in de Val Fondillo komen picknicken en wandelen. Ook de camping is ’s avonds aanmerkelijk drukker geworden met gezinnen die van hun lange weekend gaan genieten. Dat zal in deze omgeving ongetwijfeld lukken. Léon ziet wat meer wanneer hij een fietstocht maakt langs Lago Barrea. Hij ziet een prachtig meer en mooie kleine bergdorpjes, die ik ook zie als we de volgende dag verder rijden naar het zuiden.

val fondillo riviertje

Opgravingen van Herculaneum

Ons doel was op voorhand om Pompeï te bezoeken, het welbekende dorp dat in 79 na Chr. door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius werd bedolven onder een laag as en puimsteen, en daardoor uitstekend bewaard is gebleven. Gaandeweg lees ik wat meer en krijgen we van mensen die er eerder zijn geweest tips over Herculaneum. Het zou kleiner zijn en in nog veel betere staat dan Pompeï. Aangezien het voor ons met Jens niet leuk is om beide te bezoeken besluiten we voor Herculaneum te kiezen. Een beslissing waar we geen spijt van krijgen.

Pompeï werd langzaam bedolven onder een laag van as en puimsteen die neerviel toen de Vesuvius uitbarstte. De bewoners vonden een afschuwelijke trage dood. Over Herculaneum (of Ercolano in het Italiaans) stroomde een dikke laag vloeibaar gesteente en modder die met enorm hoge temperaturen gepaard ging. De inwoners stierven daardoor onmiddellijk. Door de gestolde laag steen die de stad tot een hoogte van wel 16 meter bedekte, bleef deze plaats veel beter bewaard. Zelfs bovenverdiepingen zijn intact gebleven zodat onderzoekers een unieke kijk kregen op kamervolumes en bouwtechnieken uit die tijd.

Bronnen: een artikel over de docu Investigating Herculaneum en het gidsje dat je bij de opgravingen krijgt.

herculaneum overview

Herculaneum – onderaan de boothuizen en in de verte de Vesuvius

Het is lunchtijd als we het parkeerterrein van Herculaneum op rijden. Parkeren is hier goed geregeld: de auto’s gaan ondergronds en voor de campers en bussen is er een terrein op straatniveau. Voor €5 per uur staan wij hier vlakbij de ingang van de opgravingen. Als we geluncht hebben, gaan we eens rustig aan naar buiten en kopen we twee kaartjes. Jens mag gratis naar binnen. Het is heet vandaag, maar Jens lijkt het niet te deren. Hij drentelt vrolijk met ons mee, trapjes op en trapjes af, en vraagt niet één keer om getild te worden. Wel krijgt hij een paar keer streng ‘NEE!’ te horen wanneer hij bijvoorbeeld een flinke steen in een 2000 jaar oude pot dreigt te smijten – maar dat accepteert hij wonderwel.

herculaneum pot jens

Dus ik mag hier niks in gooien, nou ja zeg…

herculaneum wandversiering

Nagenoeg intacte wandversiering

 

Boothuizen vol skeletten

Herculaneum was ten tijde van de uitbarsting een welvarende kustplaats en had dan ook boothuizen aan de zee. Daar zochten veel mensen een veilig heenkomen toen ze van verre de Vesuvius zagen uitbarsten. Helaas hadden ze geen schijn van kans en vonden ze door de hitte van honderden graden Celsius een onmiddellijke dood. De skeletten liggen nog steeds in de boothuizen zoals ze gevonden zijn in de jaren ’80 van de vorige eeuw – een zeer aangrijpend en indrukwekkend beeld. Direct naast de opgravingen staan moderne flats en zie je de was op het balkon hangen. Het is een vreemde gedachte dat daar onder de grond zich nog ongeveer driekwart van het oude Herculaneum bevindt; naar schatting is slechts een kwart uitgegraven. Wat wel te zien is, geeft echter een bijzonder goed beeld van een stadje aan het begin van onze jaartelling, in de hoogtijdagen van het Romeinse Keizerrijk.

herculaneum boothuis

herculaneum thermopolium

De bar van een café/restaurant

 

Fietsen aan zee

Voor de afwisseling hebben we een camping aan zee uitgekozen, op een uur rijden van Herculaneum: Lido di Salerno in de plaats Pontecagnano. Voor Italiaanse begrippen is deze camping klein en gemoedelijk. Gemoedelijk? Afgezien van de locatie scoort hij wat ons betreft het laagst tot nu toe. De plaatsen zijn zo klein dat je in de schaduw van de camper van je buren zit. Bij gebrek aan enig groen zou je dat een voordeel kunnen noemen. De grond bestaat uit asfalt en grint en er zijn op fietsafstand geen winkels of restaurants. ’s Nachts liggen we wakker van de zaterdagse uitgaansgeluiden in de omliggende resorts. Maar: er is een eigen strandopgang. Het zand is prettig en de zee is fris maar helemaal niet koud. Voor een dagje aan het strand is deze camping dus heel geschikt, en dat is dan ook de enige reden waarom we hier twee nachten blijven.

camping salerno strand frisbee

Frisbeeën gaat al aardig goed

Toch zullen we ons deze camping voor altijd herinneren. Dit is de plek waar Jens opeens zegt: “Papa, ik wil zonder zijwieltjes fietsen”. Dat zei hij wel eens eerder, maar dan moesten ze er uiteindelijk altijd weer terug op. Vandaag gebeurt het zomaar. Hij rijdt weg, een beetje wiebelig nog, maar al snel fietst hij rondjes over de camping alsof hij nooit anders gedaan heeft. Léon en ik glommen al van het zweet op deze hete plek, maar nu ook van trots. Nog geen 4 jaar oud, hij heeft het fietsen niet van een vreemde!

camping salerno leren fietsen

Jens fietst!

 

De sprookjesachtige trulli van Alberobello

Van Salerno rijden we verder het zuiden in. Het landschap wordt droger en minder uitbundig groen en de wegen slechter. Veel wegwerkzaamheden zorgen voor een traag reistempo. We zien hopen afval langs de wegen liggen – een duidelijk verschil met het meer welvarende midden en noorden van het land.

Langzaam maar zeker naderen we de regio van de trulli. Enkelvoud trullo; een typisch huisje dat de landarbeiders hier vanaf halverwege de 16e eeuw begonnen te bouwen. Het plaatsje Alberobello in de provincie Puglia is het absolute centrum van de trulli, waar nog zo’n 1500 van deze huisjes staan en ook bewoond worden. Al tientallen kilometers voordat we bij Alberobello aankomen zien we zo nu en dan enkele in het landschap opdoemen. Het verhaal erachter is dat de landarbeiders de ronde huisjes van wit kalksteen met puntdaken van op elkaar gestapelde stenen bouwden naar het voorbeeld van de hutjes die al jaren in de olijfboomgaarden werden gebouwd. Zonder cement, zodat ze ook weer snel afgebroken konden worden om zo te genieten van belastingvoordelen. Het was gebruikelijk om op het dak primitieve, christelijke of magische symbolen aan te brengen, die allemaal hun eigen betekenis hadden.

alberobello trulli overzicht

Het dorp Alberobello

 

Op de fiets naar de trulli

Tot in de jaren ’20 van de vorige eeuw werden er nog nieuwe trulli gebouwd. Nu staan ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn ze dé toeristische attractie van Puglia geworden. Dat is niet verwonderlijk; de rijen en rijen kleine ronde huisjes met delicate spitsen op de puntdaken doen schattig en sprookjesachtig aan – dit zie je nergens anders. Wij fietsen met z’n drieën vanaf camping ‘Bosco Selva’ naar de ‘trulli-zone’ van Alberobello, slechts een kilometer ver maar flink bergaf.

We beginnen bij de in trulli-stijl gebouwde kerk Sant’ Antonio, waar we de hoek om rijden en vanuit het niets midden tussen de toeristen staan. Hier begint ook het voetgangersgebied dus we parkeren de fietsen en gaan te voet verder. We zijn nu in de wijk Monti, waar de trulli merendeels ingericht zijn als souvenirwinkeltjes, wijnbars en restaurantjes. De meesten zijn opgesierd met frisse witte en roze bloemen, wat het allemaal extra snoezig maakt.

alberobello trulli straatbeeld

Als we de wijk Monti uitkomen en door de Largo Martellotta lopen, het centrum van Alberobello, zien we overal nog roze versieringen vanwege de Giro d’Italia die hier in mei doorheen kwam. Een leuke herinnering aan de winst van Tom Dumoulin. We steken over en bereiken over de Via Brigata Regina de wijk Aia Piccola, waar bordjes naar uitzichtpunten wijzen. Een fraai zicht op de vele grijze puntdaken in Monti is het resultaat, prachtig. In Aia Piccola worden de trulli nog gewoon als woonhuizen gebruikt. Niks verfraaiing, tierelantijnen of souvenirshops: hier zie je ze in hun puurste vorm.

 

Vergeetachtige trulli… eeeh, troela

Maar hoe mooi het ook is – zoals met alles is het ook een keertje genoeg. We zoeken een terrasje op en bestellen een lekker broodje. Dan nog even op de fiets naar een supermarkt zodat we ’s avonds eten kunnen koken in de camper. Dat ging nog bijna mis, want het schiet niet op als je de spaghetti vergeet. Gelukkig hadden we meerdere opties. ’s Avonds maak ik van de nood een deugd; ik trek mijn hardloopkleding aan en ren twee kilometer bergafwaarts naar de supermarkt. De terugweg wandel ik dwars door het dorp, dus zie ik nogmaals de trulli, nu bij de invallende schemering. Een bonus om twee redenen: de toeristenstroom is meer dan gehalveerd en het schemerlicht maakt alles een beetje magisch.

alberobello trulli avond

Een overdag veel gefotografeerd straatje, nu in de schemering en zonder toeristen maar met een roze Giro fietsje

We doen nog een dagje rustig aan op de fijne kleine rustige boscamping. Jens kan lekker spelen en fietsen, Léon verkent de omgeving op de racefiets en ik schrijf deze blog. We hebben een spannende dag voor de boeg; donderdagmiddag schepen we in op de Superfast II, die ons – supersnel? – van Bari naar Igoumenitsa in Griekenland zal varen. Overnachten kan aan boord in de camper, inclusief stroomaansluiting. Dat klinkt ideaal en is het volgens velen die ons voorgingen ook echt. We zijn heel benieuwd hoe het ons zal bevallen.

TAGS

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anke Feenstra
Amsterdam, Nederland

Ik ben Anke, ik ben voor altijd op reis - met mijn Lada Niva als avontuurlijke compagnon. De titel slaat op mijn passie voor reizen maar ook op de reis die het leven zelf is. Daar schrijf ik over, of het nou vakanties, dichtbije en verre reizen of gebeurtenissen uit het dagelijks leven zijn. Vaak in gezelschap van mijn zoon Jens en de Niva! Ik hoop dat je met veel plezier meeleest.

Nog niet af

Deze site is nog under construction. De camperblogs moeten nog aangevuld worden tot #15 en er staat een aantal nieuwe blogs in de steigers. Bedankt voor je begrip 😉

Zoeken
    %d bloggers liken dit: